Pohodništvo in plezanje

Bohinj je pravi raj za pohodnike in plezalce, saj ima več kot 300 km označenih planinskih poti in več kot 100 km pohodniških poti. Na bohinjskih planinskih poteh je mnogo planinskih koč, kjer se je mogoče okrepčati, si odpočiti in prenočiti. Na manj zahtevne poti se lahko odpravijo tudi začetniki in tisti, ki želijo v svet gorništva vpeljati svoje potomce. Ratitovec, Galetovec, Vogar, Voje, Rudnica, Ajdovski gradec, Senožeta, Uskovnica, izvir Bistrice … – te smo vsi Bohinjci osvojili že v otroštvu.

Temeljne veščine plezanja lahko začetniki osvojijo pod vodstvom inštruktorjev športnega plezanja. Plezališči za tečajnike sta Pod Skalco in Bellevue. V Bohinju imamo sicer 16 plezališč in skoraj 500 kakovostno opremljenih smeri vseh težavnosti (opisani so v knjigi Plezalni vodnik Bohinj).

Največji izzivi za najbolj vztrajne pohodnike in dobro pripravljene hribolazce so Bohinjska planinska pot (BPP), Via Alpina in Juliana Trail.

Pobuda za začrtanje BPP je nastala ob 200. obletnici prvega vzpona na Triglav – uspel je štirim pogumnim Bohinjcem 26. avgusta 1778, in ta dan je v Ribčevem Lazu vsako leto slovesnost s podelitvijo priznanj pohodnikom in planincem, ki premagajo BPP. Pot je razdeljena na planinski in plezalni del, prvi ima 36 manj zahtevnih vzponov, drugi pa osem dvatisočakov. Poleg obvezne opreme za varno hojo in plezanje je treba vzeti na pot tudi knjižico z opisi vseh točk in prostori za žige. Dobite jo v vseh poslovalnicah Turizma Bohinj, na PD Bohinjska Bistrica in na Planinski zvezi Slovenije.

Via Alpina povezuje osem evropskih alpskih držav, v Bohinj vstopa nad Bohinjsko Bistrico na Vrh Bače, nato pa se vije do Vogla in naprej proti Triglavskim jezerom.

Krožna planinska pohodniška pot Juliana Trail vodi po robu Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka. Razdeljena je na 16 etap, tri potekajo po Bohinju: Goreljek–Stara Fužina, Stara Fužina–Bohinjska Bistrica in Bohinjska Bistrica–Podbrdo.

Če za pohodniške ture in vzpone niste v najboljši kondiciji, nimate ustrezne opreme ali pa imate akrofobijo – strah pred višino – pa klic gora raje preslišite in jih varno občudujte iz doline. Medtem pa lahko počnete marsikaj drugega – izbira v Bohinju je neskončna.