Tek in hoja

Če radi tečete in hodite, je Bohinj pravi za vas! Svež gorski zrak v pljučih, premagovanje kilometrov položnih in gorskih poti, razgledi (navzgor in navzdol), ki jemljejo dih – tek po mestnih ulicah in parkih se s tem ne more primerjati.

Če ste pripravljeni prostor deliti s kolesarji, lahko za tek in hojo izberete 15-kilometrsko Bohinjsko kolesarsko pot. Ne dosti krajša je krožna pot okoli Bohinjskega jezera, ki je tudi eden prvih izzivov za vsakogar, ki obišče Bohinj. Hitra hoja vam bo za 11,5 km okoli jezera vzela poltretjo uro, če pa boste vmes počivali in občudovali prelestno okolico, si raje vzemite uro ali dve več. Od Apartmajev Marija Škantar v Ribčevem Lazu imate do objezerske poti pet minut, nato obhodite severno obrežje do Ukanca, od tam pa lahko »skočite« še do slapu Savica, to je še nekaj kilometrov poti. Potem se vrnete peš ob cesti ali pa se vkrcate na panoramsko ladjo, ki vas bo pol ure pozneje pripeljala nazaj na izhodišče. Pot je razgibana in zelo slikovita. Če v Bohinju dopustujete s kosmatincem, ga lahko vzamete s seboj – obvezno na povodcu – manjšega otroka pa si oprtajte (z otroškim vozičkom po severni strani ne boste prišli daleč).

Stara Fužina, ki je od Apartmajev Marija Škantar oddaljena samo 1 km, je izhodišče za 11,5-kilometrsko hojo do slapu Voje (tudi Mostnica in Šum). Za del poti skozi Korita Mostnice (2 km) je treba plačati pristojbino (vendar se vam splača). Pot vas nato vodi po dolini Voje, slap pa je malo naprej od Okrepčevalnice Slap Voje.

Na Vogel (najvišja točka je na 1922 m nadmorske višine) se lahko povzpnete peš – to vam bo vzelo kakšno uro in pol – ali pa se pustite nanj prepeljati z gondolo ali sedežnico. Na gondolo lahko vzamete tudi kolo.

Goste, ki bivajo v naših apartmajih v Bohinjski Bistrici in si želijo na krajši sprehod v okolici, bomo najprej napotili do 2,6 km oddaljenega Ajdovskega gradca (45 minut hoda) ali pa do izvira Bistrice.