Delam, ko so drugi na dopustu

Spet v turizmu! Posvetila sem mu vse svoje počitnice od konca osnovne šole do diplome in prve redne zaposlitve. Začelo se je pri »osnovah« – čistila sem stranišča, postiljala postelje, brisala prah in sesala tla v zasebnih sobah. Nisem brskala, a vendar se nisem mogla upreti občudovanju prelepih parfumskih stekleničk, lončkov puhastih kremic za obraz, svilenih pižam in spalnih srajc pa raznih »strojčkov« za nego, ki so jih gostje prinesli s seboj in jih sama kot deklica nisem poznala. Moj naslednji korak je bil, da sem »turistka« postala še sama: za prvi zaslužek sva se šla s fantom z jugom potepat po Jugoslaviji.

Naslednje poletje sem se preizkusila kot kuharska pomočnica: lupila sem krompir, pekla palačinke, loščila jedilni pribor ... V turizmu sem nato delala več poletij, med drugim sem Turističnemu društvu Bohinj pomagala pri oddajanju sob in apartmajev v Bohinju ter vodila recepcijo kampa Danica v Bohinjski Bistrici. Z zaslužkom sem si plačala vozniški izpit, maturantski izlet, letne vozovnice in si privoščila razne priboljške. Logično, da sem se odločila za študij turizma, kajne?

Turizem je bilo v tistem času mogoče študirati samo v Mariboru (grozno daleč za Bohinjko). Šla sem torej na Štajersko, a po končanem prvem letniku, ko je napočil čas za odločitev »turizem – ja ali ne«, me je prešinilo tole: »Boš vse do upokojitve delala takrat, ko so drugi na dopustu?« In sem vpisala smer »bančništvo in finance«. Kdor me pozna, se lahko ob tem samo prime za glavo: Lidija – pa finance? Vendar sem vztrajala in študij dokončala – pri moji poklicni karieri mi je prišel še kako prav – potem pa sem šla na ljubljansko FDV (Fakulteto za družbene vede), bliže svojemu domu, študirat komunikologijo.

Po diplomi sem bila skoraj dve desetletji zaposlena v trženju in knjižnem založništvu, dopustniški čas, poleti ali pozimi, pa sem z družino preživljala v turističnih krajih doma ali v tujini. Turistični delavci takrat delajo »na petek in svetek«, in vedno sem se zavedala, da za menoj pride nekdo, da počisti tla, pobere brisače in posteljno perilo, pomije kopalnico in razkuži stranišče ... Zato nisem nikoli zapustila sobe, ne da bi odnesla smeti, uredila posteljo, ločila uporabljene brisače od čistih ter povrhu nagradila tiste turistične delavce, o katerih sem dobila vtis, da svoje delo opravljajo s srcem in pravim občutkom za goste.

Medtem ko sem študirala, so moji starši zgradili veliko hišo: z bratom naj bi imela vsak svoje nadstropje, pa še za koga bi se našel prostor. Toda usoda je šla svojo pot in starši so v hiši ostali sami. V njej so uredili apartmaje in jih oddajali prijateljem, svojim najzvestejšim gostom, tja pa se je prišla vsako poletje razvajat tudi moja družina.

Prišel je čas, da starši izprežejo, in ker so bile razmere v knjižnem založništvu iz leta v leto slabše, sem sklenila, da se vrnem k turizmu, svoji prvi ljubezni. Z Jarom in fantoma smo zavihali rokave, prenovili apartmaje in začeli poleti 2019 sprejemati prve goste. No, in zdaj delam, ko so drugi na dopustu. Z veseljem!

Lidija